Why is balancing so important?

De ce este atât de important să echilibrezi?

De ce sunt unele maşini mai zgomotoase decât altele? De ce ajunge ventilul roţii de bicicletă în poziţia inferioară dacă o laşi să se învârtă liber? De ce trepidează volanul unui automobil la anumite viteze? Aproape zilnic eşti confruntat cu un fenomen, ale cărui efecte sunt adesea subapreciate - dezechilibrul.

Noţiunea "Unwucht" (dezechilibru) derivă de la "wiegen" (a cântări), "Gewicht" (greutate). Un cântar este în echilibru când pe ambele părţi ale pârghiei cu braţe egale se află aceeaşi greutate. Exact la fel poate fi privită distribuţia masică la un rotor în raport cu axa de rotaţie a acestuia. Lipsa de echilibru a masei este numită dezechilibru. În rotaţie duce la forţe centrifuge, vibraţii şi zgomote, care se manifestă tot mai puternic şi mai neplăcut o dată cu creşterea turaţiei.

Durabilitatea
Lagăre, rezemări prin suspensie, carcase şi fundaţii pot fi expuse unor solicitări puternice prin vibraţiile cauzate de dezechilibru şi să manifeste de aceea o uzură mai mare. Produsele care înglobează piese neechilibrate au adesea o durată de viaţă mai scurtă.

Siguranţă
Datorită vibraţiilor, fixarea prin frecare a unor îmbinări cu şurub sau clemă se poate reduce, ajungându-se până la desfacerea legăturii respective. Şi comutatoarele electrice suferă datorită vibraţiei, conductorii se pot rupe în dreptul locurilor de conectare. Dezechilibrul poate reduce considerabil siguranţa de funcţionare a unei maşini - omul şi maşina sunt în pericol.

Calitatea
O sculă electrică care merge neregulat nu poate fi întrebuinţată la lucrări de precizie. Efortul pentru utilizator creşte, el oboseşte mai repede. Tot aşa la maşinile unelte, vibraţiile prejudiciază considerabil rezultatul de fabricaţie: o maşină de şlefuit sau de prelucrare a lemnului cu mare viteză lucrează necorespunzător şi generează mai multe rebuturi dacă arborele şi sculele nu sunt echilibrate cu precizie.

Competitivitatea
Un mers liniştit, silenţios este luat întotdeauna în considerare când se apreciază calitatea şi de aceea vibraţiile pot diminua considerabil competitivitatea unui produs: un aparat de uz casnic care vibrează puternic, un autovehicul zgomotos sunt produse care nu se vor putea impune pe piaţă.

Forţele cauzate de dezechilibru, vibraţii şi zgomote care deranjează se înlătură prin echilibrat.
Făcând acest lucru, distribuţia de masă a rotorului este îmbunătăţită în aşa măsură încât în lagărele lui nu se mai manifestă forţe centrifuge. Atunci când se echilibrează, trebuie luat în considerare tipul de dezechilibru.

Tipuri de dezechilibru
Pe baza efectului, dezechilibrele pot fi clasificate în diferite tipuri. Pe lângă de către forma şi dimensiunea rotorului, poziţia planurilor de compensare şi selecţia toleranţei de echilibrare sunt influenţate şi de tipul de dezechilibru. Principalele tipuri de dezechilibru sunt:

Dezechilibru static
Dezechilibru de cuplu
Dezechilibru dinamic